VMO, kampagne 2012
”Kærlighed til litteraturen”




VMO, Aarhus Litteraturfestival blev afholdt for tredje år i træk i 2012. Festivalen havde brug for mere opmærksomhed, da besøgstallet ikke er steget særlig meget i løbet af de forrige år.

Derfor var der brug for at tænke i nye måder at markedsføre sig selv på.

Reaktioner og resultat
Kampagnen vakte både harme blandt bibliotekarer, der var i tvivl om, hvorvidt man kunne hænge den slags plakater på et bibliotek.
Ekstrabladet tog også kampagnen op og lagde det ud til debat til læserne, hvilket startede en diskussion om alt fra tatoveringer på kroppen til litteratur og sex.
Jørgen Leth selv tog også godt imod kampagnen, som han med egne ord var helt vild med og han erhvervede sig en god stak plakater med hjem.

Desuden er kampagnen optaget til Ads of the World og omtalt på flere forskellige internationale blogs.

I 2012 opnåede VMO, Aarhus Litteraturfestival et besøgstal på 4500. Det er 1500 flere besøgende end året før – en stigning på 33%.

Målgruppe
Litteraturfestivalen har en meget bred målgruppe, der spænder fra både unge samt ældre, som læser både populærlitteratur samt den mere smalle slags. Samtidig tiltrækker festivalen hvert år folk, der ikke umiddelbart læser særlig meget, men alligevel ønsker sig en bog i ny og næ. Til festivalen er tanken, at de kommer for at høre én bestemt forfatter og så alligevel bliver og hører nogen, de ellers ikke ville have hørt om.

Koncept
De tidligere år, har markedsføringen været meget grafisk og visuelt i douce farver. Samtidig har det handlet meget om litteratur, ord og den enkelte forfatter – meget åbenlyst i forhold til en litteraturfestival, men samtidig har de ikke vakt helt nok opsigt.

Kampagnen for 2012 har taget udgangspunkt i grundidéen med festivalen, der handler om kærligheden til litteraturen, hvor langt man egentlig vil gå, når man virkelig er fan og samtidig at der er en stemning til selve festivalen, som er meget hyggelig og indbyder til alle og ikke kun hardcore læsere.

Samtidig skulle kampagnen skabe opmærksomhed på abribus’er, pyloner, plakater, i annoncer og andre relevante steder. Samtidig afspejler kampagnen det, som litteraturen især gør, nemlig at gå længere end både mange film eller andre medier gør i forhold til f.eks. erotiske beskrivelser eller provokerende udtalelser – alt er tilladt og der findes ikke nogen egentlig censur i litteraturen.

Trods det, skulle kampagnen gå så langt som den kan, uden at blive for vulgær, da målgruppen skulle tale til både yngre og ældre.
Navnet i tatoveringen er bevidst valgt, da Jørgen Leth deltog ved festivalen, det var et genkendeligt navn og om ikke andet vækker navnet opsigt især sat i forbindelse med en let påklædt ung kvinde.


Christina Faaborg. Tekstforfatter. Jylland.